ilustracija stalaža ilustracija stalaža

Starogrojski paprenjaci recept: Medeni užitak s otoka Hvara

20. Ožujak 2020.
20. Ožujak 2020.

Paprenjak bez papra tradicionalni je recept koji je u život Hvarana prisutan preko 500 godina. Uvršten na listu zaštišenić kulturnih dobara Republike Hrvatske, starograjski paprenjak korak je u raskoš tradicionalne priobalne kuhinje.

Paprenjak je kolač koji traje. U sebi ima prirodne konzervanse koji ga čine savršenom slasticom za duga putovanja. Od tud i tako duga povijest starograjskih paprenjaka. Pomorci koji su odlazili na duga putovanja, slavlja, rođenja i vjenčanja, svi su slavljeni uz paprenjak kao simbol za dobro i krepko putovanje.

Paprenjak iz pjesama Petra Hektorovića

Starograjski paprenjaci zbog svoje dugovječnosti značili su i pun trbuh tjekom putovanja. Kad bi paprenjak omekšao, znalo se da će jugo i kiša, a ako bi otvrdnuo, okrenuli bi na buru. Jedan od prvih zapisa o starogrojskom paprenjoku je u Hektorovićevu "Ribanju i ribarskom prigovaranju" koji datira iz 16. stoljeća.

Nekad su se paprenjaci oslikavali samo sa točkicama, te su postojali samo određeni oblici - potkova i djetelina s četiri lista koji simboliziraju sreću te oblik koke/pijetla simbola blagostanja. Svaki paprenjak u Starom Gradu na Hvaru predstavlj puno više nego obični medenjak. Svaki od njih je ručno oslikan te svaki predstavlja malo umjetničko djelo.

Domaći med i začini

Najbolji med za izradu domaćih medenjaka je onaj od vrijeska, a još je bolje pomiješati više vrsta. Cvjetne vrste kao što su med o lavande, ružmarina i kadulje dodati će dubinu mirisnom bukeu. A zašto naziv paprenjaci ako u njima nema papra? Naime, naziv papar u renesansi je označavao skupinu začina.

Pročitajte naš recept za tradicionalne starograjske paprenjake!

Starogrojaski paprenjok 

 

SASTOJCI: 

· 250g meda

· 100 ml

· prošek

·100 ml maslinovo ulje

· ½ žličice šafrana

· ½ žličice cimeta

· ½ žličice mljevenih klinčića

· ½ žličice oraščića

· ½ žličice sode bikarbone

· ½ kg glatkog brašna

KREMA: 

· 300 g šećera u prahu

· 2 bjelanjka

PRIPREMA:

Med, ulje i prošek zakipiti te preliti preko ostalih sastojaka - začina i brašna. Zamijesiti glatko tijesto i ostaviti ga da se odmori 30 min. Tijesto tanko razvaljati i rezati u željene oblike. Pećina na 180 stupnjeva 10-14 minuta, ovisno o pećnici. Ukrasiti kremom od bjelanjaka.