Paprenjak bez papra tradicionalni je recept koji je u život Hvarana prisutan preko 500 godina. Uvršten na listu zaštišenić kulturnih dobara Republike Hrvatske, starograjski paprenjak korak je u raskoš tradicionalne priobalne kuhinje.
Paprenjak je kolač koji traje. U sebi ima prirodne konzervanse koji ga čine savršenom slasticom za duga putovanja. Od tud i tako duga povijest starograjskih paprenjaka. Pomorci koji su odlazili na duga putovanja, slavlja, rođenja i vjenčanja, svi su slavljeni uz paprenjak kao simbol za dobro i krepko putovanje.
Starograjski paprenjaci zbog svoje dugovječnosti značili su i pun trbuh tjekom putovanja. Kad bi paprenjak omekšao, znalo se da će jugo i kiša, a ako bi otvrdnuo, okrenuli bi na buru. Jedan od prvih zapisa o starogrojskom paprenjoku je u Hektorovićevu "Ribanju i ribarskom prigovaranju" koji datira iz 16. stoljeća.
Nekad su se paprenjaci oslikavali samo sa točkicama, te su postojali samo određeni oblici - potkova i djetelina s četiri lista koji simboliziraju sreću te oblik koke/pijetla simbola blagostanja. Svaki paprenjak u Starom Gradu na Hvaru predstavlj puno više nego obični medenjak. Svaki od njih je ručno oslikan te svaki predstavlja malo umjetničko djelo.
Najbolji med za izradu domaćih medenjaka je onaj od vrijeska, a još je bolje pomiješati više vrsta. Cvjetne vrste kao što su med o lavande, ružmarina i kadulje dodati će dubinu mirisnom bukeu. A zašto naziv paprenjaci ako u njima nema papra? Naime, naziv papar u renesansi je označavao skupinu začina.
Pročitajte naš recept za tradicionalne starograjske paprenjake!
· 250g meda
· 100 ml
· prošek
·100 ml maslinovo ulje
· ½ žličice šafrana
· ½ žličice cimeta
· ½ žličice mljevenih klinčića
· ½ žličice oraščića
· ½ žličice sode bikarbone
· ½ kg glatkog brašna
· 300 g šećera u prahu
· 2 bjelanjka
Med, ulje i prošek zakipiti te preliti preko ostalih sastojaka - začina i brašna. Zamijesiti glatko tijesto i ostaviti ga da se odmori 30 min. Tijesto tanko razvaljati i rezati u željene oblike. Pećina na 180 stupnjeva 10-14 minuta, ovisno o pećnici. Ukrasiti kremom od bjelanjaka.