Napravljeni od mješavine začina - muškatnog oraščića, cimeta i kliniča, recept za paprenjake bez papra napravljen je od meda po recepturi Starog Grada na otoku Hvaru.
Paprenjok kako ga zovu na otoku Hvaru, ima dugogodišnju obiteljsku tradiciju pripremanja. Napravljeni za svečanosti, mekani keksi s prošekom i začinima, mogli su stajati dugo
Majke i žene su paprenjake pekle sinovima i muževima pomorcima kako bi ih dostojno ispratile. Kako Paprenjaci ostaju svježi dosta dugo, neke priče kažu da je služio i kao prirodni barometar. Kad je omekšao, znalo se da će jugo i kiša, a ako bi otvrdnuo, okrenuli bi na buru.
Neke priče kažu da je služio i kao prirodni barometar. Kad je omekšao, znalo se da će jugo i kiša, a ako bi otvrdnuo, okrenuli bi na buru.
Prvi zabilježeni spomen starogrojskih paprenjaka je u djelu Petra Hektorovića, iz 16. stoljeća, „Ribanje i ribarsko prigovaranje“. Recept za paprenjake iz 18. stoljeća, pisan rukom, na talijanskom jeziku, čuva se u arhivu hvarske obitelji Bučić.