Ovaj na neko vrijeme zaboravljeni autohtoni, otočki recept potječe još iz srednjeg vijeka kada su vrijedni rapski pomorci odlazili na daleka morska putovanja.
Muštaćone su žene pripremale pomorcima kako bi nakon dugog putovanja vratili snagu i moć te im zasladile težak i mukotrpan život, a idealnost slastice je u tome što je stajala duže to bi bila ukusnija.
Kada zagrizete komadić rapskog muštaćona, osjetit ćete aromu zlatnog maslinovog ulja, hrskave čokolade i badema.
Zanimljivost : Dobio je ime po muškim brkovima - muštaćonima!
250 g mljevenih badema
150 g šećera
1 jaje
100 g ribane čokolade
2 žlice maslinovog ulja
klinčić, cimet, muškatni orašćić
1. Zagrijati pećnicu na 150 stupnjeva
2. Sve sastojke pomijesati i povezati u kompaktnu smjesu
3. Oblikovati quenelle i peći 15 minuta
4. Po želji ukrasiti komadićima čokolade.