ilustracija stalaža ilustracija stalaža

Kako pripremiti autohtoni, otočki recept

19. Veljača 2021.
19. Veljača 2021.

Ovaj na neko vrijeme zaboravljeni autohtoni, otočki recept potječe još iz srednjeg vijeka kada su vrijedni rapski pomorci odlazili na daleka morska putovanja.

Muštaćone su žene pripremale pomorcima kako bi nakon dugog putovanja vratili snagu i moć te im zasladile težak i mukotrpan život, a idealnost slastice je u tome što je stajala duže to bi bila ukusnija.

Kada zagrizete komadić rapskog muštaćona, osjetit ćete aromu zlatnog maslinovog ulja, hrskave čokolade i badema.

Zanimljivost : Dobio je ime po muškim brkovima - muštaćonima!

 

Sastojci:

250 g mljevenih badema

150 g šećera

1 jaje

100 g ribane čokolade

2 žlice maslinovog ulja

klinčić, cimet, muškatni orašćić

 

Priprema:

1. Zagrijati pećnicu na 150 stupnjeva

2. Sve sastojke pomijesati i povezati u kompaktnu smjesu

3. Oblikovati quenelle i peći 15 minuta 

4. Po želji ukrasiti komadićima čokolade.