Jedna od dražih kombinacije bez koje ne možemo zamisliti bilo koje godišnje doba – čokolada i rogač! Rogač se često naziva zamjenom za čokoladu, a zahvaljujući svom sastavu definitivno je zdraviji od najpopularnijeg slatkiša na svijetu.
Recept se nekad sastojao samo od rogača, maslaca i šećera, ali je dolaskom čokolade na tržište dodana i ona u recepturu.
Rogač je toliko hranjiv da biste samo njega mogli jesti mjesecima. Upravo su njime Feničani hranili svoje galijote, kako bi bili izdržljivi, a oni su ga i donijeli na Mediteran i otok Vis.
Rogač je veoma stara i cijenjena voćna vrsta, koja se koristi najčešće u obliku rogačevog brašna.
Mahune rogača koriste se i za proizvodnju rakije – Rogačica, koja je cijenjeno slatko alkoholno piće. Sjemenke se upotrebljavaju za konzerviranje dječje hrane, a koristi se i u farmaceutskoj industriji i štavljenju kože.
Od rogača se radi čokolada, bomboni, keksi, torte, razne slastice te služi kao ljepilo.
Komiža prerađuje rogač više od 50 godina i danas postoji mlin za mljevenje rogača – jedini u Hrvatskoj – koji ima kapacitet za mljevenje i do 1000 kilograma dnevno. U Komiži su višestoljetni nasadi rogača, a komiški rogač autohtona je sorta, poznata po kvaliteti.
Rogačevo brašno u kolačima je definitivno odlična ideja zato što daje savršen miris i okus slasticama.
Recept:
• 125 g glatkog brašna
• 25 g mljevenog rogača
• 35 g šećera
• 1 vanilin šećer
• 10 g kakaa u prahu
• 1/2 žličica praška za pecivo
• 1 prstohvat soli
• 75 g hladnog maslaca
• 35 g čokolade za kuhanje
• 1 jaje
• 25 g kiselog vrhnja
Rastopiti čokoladu na pari, ostaviti da se prohladi. Tući maslac sa šećerom te dodati jaje, vrhnje rastopljenu čokoladu. Sve suhe sastojke dobro izmiješati i dodati u smjesu, umijesiti glatko tijesto. Ostaviti da se odmori pola sata te valjati na debljinu nekoliko mm i rezati željene oblike. Peći na 175 stupnjeva oko 10 minuta.