ilustracija stalaža ilustracija stalaža

Baškotin, mornarski kruh i recept za dugi užitak

22. Siječanj 2020.
22. Siječanj 2020.

Nastao iz potrebe, više nego iz gurmanske znatiželje, baškotini su u povijesti bili neizostavni u brodskoj smočnici.

Baškotin, baškot, dvopek i sve druge vrste trajnog kruha, u povijesti su zabilježene kao osnova prehrane za mornare i vojsku. Suhi, dva puta pečeni kruh (bis cotus), mogao je stajati i do pola godine! Razmočen u vodi, vinu ili juhi, bio je omiljena i ponekad jedina namirnica, vojnika i mornara u velikim osvajanjima.

Daleka povijest baškotina

O trajnom kruhu, koji je prema njegovim riječima mogao potrajati i stoljećima, pisao je Plinije Stariji koji je zabilježio kako je dvopek bila osnovni dio prehrane rimskih legija koje su tada pokorile gotovo cijeli svijet.

Nakon pada rima, 455., recept za baškotine pronašao je svoje skrovište pod okriljem benediktinskog samostana. Hodočasnički putovi, baš kao i mornarski, vrludali su i sezali daleko. Tako se tradicija priprema mornarskog kruha koji se također može posluživati s prošekom ili vinom, zadržala i dobivala različita izdanja.

U Hrvatskoj umijeće pripremanja baškotina dolazi s otoka Pagu, te je poteklo upravo iz samostanske kuhinje. U razdoblju renesanse i otvaranja novih pomorskih puteva, priprema baškotina se proširilo izvan zidova samostana. Baškotin, mornarski kruh ili dvopek, danas ostaje okusna uspomena na svijet koji više ne postoji.

Baškotin

Različite recepture za pripremanje baškotina specifične su za obje obale Jadranskog mora. Tako je baškotin dobio i svoja različite varijacije, sa suhim voćem i orašastim plodovima. Nakon prvog pečenja baškotini se razdvajaju i vodoravno slažu u posude za pečenje. Poslije drugog pečenja, baškotini se osuše i postanu prepoznatljive zlatno-žute boje. Donosimo vam recept za brački baškotin!

Brački baškotin

Sastojci:

· 1 jaje

· 75 g šećera

· 100 g glatkog brašna

· ½ žličice praška za pecivo

· 40 g sjeckanih suhih smokava

· 40 g sjeckanih badema

· Korica jedne naranče

· 1 žličica ružine vodice

 

Priprema:

1. Miksajte jaja sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Postepeno dodajite prosijano brašno, a zatim umiješajte prašak za pecivo, koricu naranče i ružinu vodicu.

2. Smjesi dodajte sjeckane smokve i bademe.

3. Oblikujte štrucu i stavite peći na 175°C oko 30 min.

4. Izvadite štrucu iz pećnice, i dok je još topla, narežite na tanke ploške nazubljenim nožem.

5. Vratite u zagrijanu pećnicu na još 5 minuta pa okrenite kekse, i zapecite drugu stranu još 5min.

6. Ohladite i čuvajte u dobro zatvorenoj kutiji.